Célunk

az önfejlesztés

Célunk…a szervezet célja a feudális Japánban használt aikibujutsu ősibb stílusainak, technikai elgondolásainak pontosítása, tanulmányozása, újraélesztése, oktatása…A híres harcművész Obata Toshishiro-sōshihan, uchi-deshi (内弟子, bentlakásos tanuló Shioda Gōzō-kanchō iskolájában), Japánból 1980-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött, és egy kutatószervezet fejlesztésébe kezdett, melynek az Aikidō & Aikibujutsu Tanren Kenkyūkai (合気武術鍛錬研究会; röviden Aiki-Buken) nevet adta. Ezen szervezet célja a feudális Japánban használt aikibujutsu ősibb stílusainak, technikai elgondolásainak pontosítása, tanulmányozása, újraélesztése, oktatása, a modern aikido „lágyabb” stílusainak fejlesztése.

Az Aikidō & Aikibujutsu Tanren Kenkyūkait „Aiki-Alapú Alkalmazott Harcművészeti Rendszerek Kutató Szervezete”-ként fordíthatjuk le.

A Tanren (鍛錬) a kardkovácsolásnak azon folyamata, amikor a kardpengét kalapálják és hajtják, s így csökkentik a széntartalmát kiküszöbölve a tisztátalanságokat, hogy egy erős anyag maradjon meg. A Kenkyūkai (研究会) kutatószervezetet vagy társaságot jelent. Az Aiki-Buken olyan módszereket és elméleteket foglal magában, melyeket a háború előtti és utáni aikidō/aikijutsu rendszerek hasznosnak, és hatékonynak ítéltek meg. Bár van egyfokú Yoshinkan Aikidō behatás, a gyakorlati megközelítés és alkalmazás jelentősen eltér attól.Az Aikidō Ueshiba Morihei által népszerűsített modern módszerek, amíg az Aikibujutsu-t a szamurájok által használt ősibb stílusok között tartjuk számon.