A filozófia

és a gyakorlat képzési módszertana

A filozófiaA harcművészet gyakorlása igazzá, erkölcsössé, erényessé nevel.

A félreértések elkerülése végett, az esetek többségében megőrizvén a tradicionális utat, a támadó és védekező metódusok szükség szerint módosulnak a modern idők elvárásaihoz. Nézzünk egy konkrét példát, ami a suwari-waza (座り技; térdelésben végrehajtott technikák) technikáit érinti. Több esetben a suwari-waza végrehajtása közben a gyakorlók különböző térdsérüléseket szenvedtek. Ebből a megfontolásból a tananyagunk technikáinak több mint 90%-át álló helyzetben hajtjuk végre.

A kakutōgi (格闘技) szerint edzeni nem tesz mást, mint fejleszteni fizikai erőnket, megteremteni annak lehetőségét, hogy ütésekkel és rúgásokkal nyerjünk, sérülést okozzunk másoknak. A technikáknak erősnek és hatásosnak kell lenniük, de a tanulóknak szem előtt kell tartani azt, hogy az Aikibujutsu szándéka nem a kakutōgi, ami utal a versenyzés szerű harcra, ahol az ellenfél legyőzése a cél, megmutatva a versenyző erejét, dominanciáját.

Önvédelem elsajátításáért harcművészetet tanulni, és mások ellen használni azt erőszakosan, ugyanazt eredményezi, mint a kakutōgi. Ha valaki a budō-t csak egy utcai harcra alkalmas eszköznek tanulja, vagy másokon tesztel, akkor az életszemléletében nem az első helyen szerepel a budō, mint életfilozófia. A budō-t tilos azért tanulmányozni, hogy másokat sebesítsenek meg, vagy ami még rosszabb, erőszakos bűncselekményeket kövessenek el. A budō nem csak a technikák elsajátítását követeli meg, hanem az erkölcsi tudatét is. A harcművészet gyakorlása igazzá, erkölcsössé, erényessé nevel.


Mutōdori


Mutōdori
(無刀捕; pusztakezes technika a kardforgató ellen; szó szerint kardelvétel) azon kardelvételi rögzítések és dobások, melyeket puszta kézzel hajtanak végre a kardforgatók ellen, az Aikidō mellett más harcművészetek is használják. Amikor a támadó, vagy más néven uke (受け; személy aki befogadja a technikát) egyenesen vág egy karddal, vagy bokuto-val, a védő, vagy más néven shite (仕手; személy aki végrehajtja a technikát) úgy helyezkedik, hogy kontrollálja, vagy megdobja a támadót. Mikor az uke jōdan (a kard fej felé vagy mögé) pozícióba lendíti a fegyverét, a shite elkapja az uke csuklóját, vagy karját az alkalmazandó technikának megfelelően. Ezek a gyakorlatok egyedül abban az esetben hajthatók végre, ha az uke és a shite tökéletes harmóniában mozognak, egymást segítve. Más szóval az uke megkönnyíti a feladat végrehajtását a shite számára. Mutōdori nem alkalmazható sikeresen olyan személyen, aki kardvívást tanult, vagy olyan személyen, akinek semmilyen tapasztalata nincs a kardforgatás területén, és csak hadonászik véletlenszerűen a karddal. Azt mondják, hogy a mutōdori a Yagyu Ryu-ból származik, azonban bölcsebb lenne ezeket a szinte lehetetlen technikákat meghagyni a szórakoztató filmek, vagy a képzelet világában. Ennek fő oka, hogy túl veszélyes egy karforgatót puszta kézzel lefegyverezni, mert a távolság és a sebesség mérhetetlenül különbözőek a fegyveres és a fegyvertelen személy között. A karddal nem csak egyenesen lefelé vághatunk – a kardvívás rendszerében megtalálhatók a haránt-, vízszintes-, a lentről felfelé irányuló harántvágások, és a szúrások is – , így megcélozhatjuk a test különböző részeit is. A kard lendítésének irányát egy szempillantás alatt megváltoztathatjuk. A kétes technikák, amiket mutōdori-ban létrehoztak, azt sugallják, hogy a kardforgató irreálisan korlátozott, vagy naiv az általa használható technikákat tekintve.

Shinken Shirahadori

Shinken shirahadori (真剣白刃取り; pengét megragadó technika; szó szerint pengeél elkapás), azon technikák, mikor a shite elkapja a támadó kardjának pengéjét, amikor az lesújt. Bár az oktatók és a növendékek gyakorolták a megfelelő időzítést a kard megállításához, sokak tenyere megsérült a shinken shirahadori közben.
A mutōdori és a shinken shirahadori technikáinak azon formában történő oktatása, miszerint hosszú időt eltöltve gyakorlásukkal, kivitelezhető módszerek birtokába kerülhetnek a tanulók egyenlő azzal, mintha az öngyilkosság módszerének elsajátítását tanítanák.
Az Aikidō mozdulatok a japán kardvívásból származnak. Ezért az Aikibujutsu Tanren Kenkyukai azt javasolja a magasabban képzett aikidō-t gyakorlóknak, hogy tanulmányozzák a Shinkendo átfogó gyakorlati kardvívás művészetét, hiszen kiegészíti az aikidō ismereteiket. Egyebek között azok, akik tanulják a Shinkendo-t, érteni fogják, hogy a pusztakezes kardelvételi technikák egyszerűen félrevezető, valószerűtlen és vakmerő módszerek.